Betekenis van de appelflap

De appelflap is de naam van een heerlijk soort gebak. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg, is driehoekig van vorm en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel, soms ook aangevuld met amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Tijdens of direct na het bakken wordt kristalsuiker over de appelflap gestrooid. Kwaliteitsappelflappen onderscheiden zich door het gebruik van roomboter in plaats van margarine en in de vulling een toevoeging van citroenrasp en een beetje rum poeder.

Appelflap en appelbeignet

Het Nederlandse Woordenboek maakt een duidelijk onderscheid tussen de appelflap en de appelbeignet: het driehoekige appelgebak van bladerdeeg uit de oven heet appelflap, en de in beslag gedoopte en gefrituurde appelschijf is een appelbeignet. In de praktijk worden beide woorden door elkaar gebruikt, en met name de beignet wordt vaak ook appelflap genoemd.

Afkomst van de namen

Het woord beignet namen we rond de achttiende eeuw over uit het Frans. Het is een verkleinde vorm van beigne, wat ‘buil’ betekent. Aan het begin van de zestiende eeuw kreeg het gevulde gebak die naam door de typische vorm: een ‘bult’ van gefrituurde deegwaren. Het woord appelflap ontstond pas aan het begin van de twintigste eeuw, en daarmee begon ook de verwarring dat Appelflappen op twee manieren gebakken kunnen worden, door ze te bakken in de frituur of in den oven. Ook word een appel flap vaak een “golden delicous” genoemd omdat appels.

appelflap

Appelflap zelf maken

Eerst Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd je de appels in kleine blokjes. Daarna schenk je een beetje citroensap over de appelstukjes. Zo voorkom je dat de appelstukjes verkleuren. Bewaar de appelstukjes in een kom en laat ze 15 min rusten. Na de 15 min pak je de kom met appelstukjes en strooi 1 lepel suiker en 1 lepel kaneel over de stukjes, Roer met een lepel door de appelstukjes zodat de suiker en de kaneel goed verdeeld zijn over de appelstukjes. Roer er daarna ook nog (als je het lekker vindt) rozijnen doorheen. Pak het bladerdeeg, haal de plakjes van elkaar en leg de plakjes naast elkaar op een bord of een plank. Leg op elk plakje bladerdeeg appelstukjes, leg er zoveel op dat het plakje goed dicht gevouwen kan worden. Bestrijk de randjes van het plakje bladerdeeg met een dun laagje ei zodat deze goed aan elkaar blijven zitten, hier voor kan je een kwastje gebruiken, Als je geen kwastje hebt gebruik dan de bolle kant van een lepel. Vouw de plakjes dicht en druk de randen goed aan zodat deze niet losgaan in de oven. Sprankel wat water over de bovenkant van de appelflappen met een dun laagje water en strooi er wat suiker over. Leg de appelflappen op een bakplaat. Bak de appelflappen ongeveer 15 minuten, en daar heb je je heerlijke zelf gemaakte appelflappen. Eet smakelijk!!

Mijn mening

Ik vind appelflappen heel lekker ze zijn erg zoet en door de appels ook nog gezond ik eet niet zo vaak appelflappen maar als ik het doe maak ik ze vaak zelf en met familie.