De beste wensen met oud en nieuw

Op 1 januari wensen we iedereen het beste, en die wensen hun ook terug. Vroeger werd er geld aan de armen gegeven als ze je het beste wenste in het aankomende nieuwe jaar. In de 19e eeuw liep dat uit de hand, toen men vreemde voorbijgangers geld probeerde af te bedelen met rijmde nieuwjaarswensen. Schoorsteenvegers, vuilnisophalers, straatvegers, nachtwakers en lantaarnaanstekers gaven hun wensen. tegenwoordig zijn het de tijdschrift en krantenbezorgers die ons hun beste wensen geven voor een eurotje of 2. ook zien we dit gebruik nog terug in het sturen van kerst en nieuwjaarskaarten, het geven en bezoeken van nieuwjaarsrecepties, en de gewoonte iedereen die men ontmoet het beste te wensen voor het nieuwe jaar.

Nieuwjaars tradities

De laatste jaren is het gebruikelijk geworden om massaal in het open koude water te springen, meestal in maar soms zelfs zonder zwemkleding. Dit staat bekend als een nieuwjaar duik. De traditionele Nieuwjaarsduik die op 89 locaties in Nederland zachte weer (13 graden ) en het relatief warme zeewater op deze Nieuwjaarsdag. Op 1 januari vindt ook het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker plaats, een jaarlijks concert op nieuwjaarsdag in de Wiener Musikverein, het concertgebouw van Wenen. Dit concert wordt internationaal rechtstreeks uitgezonden op televisie. Later in de maand vinden er vele nieuwjaarsrecepties in bedrijven, verenigingen en gemeenten in Nederland plaats.

oud-en-nieuw

Het oud en nieuw van vroeger

Het begon bij de Babyloniërs, hun brachten rond 2600 v.Chr. een koningsoffer. met de gedachten dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, tijdelijk vervingen ze de koning door een slaaf of een ter dood veroordeelde crimineel, reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend. Eeuwen later in het oude Germaanse rijk. werd er oud-en-nieuw viering in de winter gevierd, dit duurde 12 dagen en nachten en heette het Joelfeest. Het feest begon op de langste nacht van het jaar op 20 december en duurde tot 1 januari. Na de Romeinse tijd werd dit verschoven naar 25 december en werd 12 nachten later Driekoningen gevierd.

Traditioneel eten met oud en nieuw

Het eten van oliebollen en bijvoorbeeld appelflappen hoort ook typisch bij oud en nieuw en deze tradities komen ook uit vroegere tijden oliebollen werden namelijk vaak weggegeven aan de arme in ruil voor de beste wensen, ook werden oliebollen vaak gemaakt in de wintermaanden omdat in die koude tijd van het jaar al het verse eten op was maar omdat de ingrediënten voor oliebollen lang houdbaar waren konden deze veel gemaakt en dus gegeten worden worden.

Oud en nieuw vuurwerk

Vuurwerk is natuurlijk als harde knallen en mooie lichten om het nieuwe jaar mee in te lichten bekend, maar vroeger gebruikte de chinezen het vuurwerk om de boze geesten weg te jagen. Tegenwoordig is er veel illegaal vuurwerk op de markt die nog harder knallen en nog meer schade kunnen veroorzaken. Gelukkig is de politie heel actief in het opsporen van deze illegale handel in de december maanden.